Geschaafde zielen

Tijdens een reis in Oostenrijk bezoekt vioolbouwer Luc Deneys het nazi werkkamp Ebensee. Aan een van de toegangspoorten vindt hij op de grond houtsplinters afkomstig van de poort en neemt ze mee. Later in zijn atelier beslist de vioolbouwer om de splinters te verwerken in een nieuwe viool om zo de geschaafde zielen van de slachtoffers te bevrijden.

Categorieën: , Tags: , ,

Beschrijving

Tijdens een reis in Oostenrijk bezoekt vioolbouwer Luc Deneys het nazi werkkamp Ebensee. Aan een van de toegangspoorten vindt hij op de grond houtsplinters afkomstig van de poort en neemt ze mee.

Terug thuis in zijn atelier denkt hij na over de houtsplinters en de vele slachtoffers uit de kampen. Zitten de zielen van die slachtoffers nog steeds gevangen in dit hout? Hij herinnert zich ook het verhaal van Szymon Laks, de dirigent-arrangeur uit het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Uiteindelijk weet de vioolbouwer hoe hij de zielen van al de slachtoffers uit de kampen kan laten opstijgen naar de vrijheid.

Geschaafde zielen is een novelle, een nieuw verhaal van Patricia de Landtsheer met als achtergrond WO II. Hierover  schreef ze al vijf boeken, een dichtbundel en twee theaterstukken.

Over dit thema schreef Patricia De Landtsheer ook een monoloog, gebracht door acteur Steven De Lelie. Het bijzondere aan dit stuk is dat een van de muzikanten die dit muziektheater begeleiden, de bijzondere viool bespeelt uit de novelle Geschaafde zielen.

Extra informatie

afwerking

illustraties

Andere suggesties…