2 Romeinse legionairs

Ganda-reeks

Ganda, een historische fictiereeks waarin de geschiedenis van Gent en omstreken wordt verhaald. Knappe en boeiende geschiedkundige romans van eigen bodem.

De Oost-Vlaamse stad Gent heette van oudsher Ganda, vandaar de naam voor deze reeks. Auteur Dirk Willaert, in 1972 geboren te Gent, begon in 2003 met zijn voorbereidend werk. In 2015 verscheen het eerste deel van zijn geschiedkundige reeks Ganda met de titel Iunagos. Daarin maakt de lezer kennis met een agrarische stam die leefde op de zandbergen, omgeven door moerassen aan de oevers van de rivieren Leie en Schelde. Toen nog Legia en Scaldis genoemd. We bevinden ons in de laatste eeuw voor het begin van onze jaartelling, de periode waarin de eerste trilogie zich afspeelt en voor de lokale bevolking grootse gebeurtenissen te wachten staat.

Met Volk van de Adelaar en Triskelion rondde Dirk Willaert in 2018 zijn eerste trilogie af.

Met elke trilogie een nieuwe periode

In elke trilogie voert Dirk Willaert de lezer naar een andere boeiende periode uit de geschiedenis van Gent en omstreken. Zo komen naast de pre-Romeinse en Romeinse tijd ook de periode van de volksverhuizingen, de kerstening, de plundertochten van de Vikingen, de Frankische koningen, de kruistochten en de Bourgondische tijd aan bod. De geboorte van Keizer Karel V in het jaar 1500 vormt het sluitstuk. Of vindt de auteur nog genoeg tijd en inspiratie om door te gaan?

Niet alleen Gent is het decor

De geschiedenis van Gent werd bepaald door gebeurtenissen in andere regio’s, en handelingen in Gent veroorzaakten een grote impact op het Europees toneel. Daarom spelen de verhalen in Ganda zich niet uitsluitend in Gent af, maar reizen de historische en fictieve personages in alle windrichtingen om hun avonturen te beleven.

De reeks is historisch betrouwbaar gedocumenteerd, zonder belerend te willen zijn. Daar zorgen de boeiende personages voor die al snel eigen worden.